"Powiedz dziecku, że jest dobre, że umie, że potrafi..."
Janusz Korczak

wtorek, 7 kwietnia 2020

Porady kulinarne




Przebywanie w domu może być czasami także przyjemne i na dodatek smaczne.






Oto propozycja Adama biszkopt i pizza.
Biszkopt możemy upiec sami ( przepisów bardzo dużo w internecie) lub kupić gotowy. W tym przypadku upiekła babcia. Następnie przekrajamy na trzy części i smarujemy kremem do tortów. Nic trudnego!!!

Pizza też nie jest skomplikowana.
Podpieramy się przepisem na ciasto z internetu. Jak wyrośnie wałkujemy, układamy na nim wędlinę, pieczarki, cebulkę, paprykę. Posypujemy startym serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Gotowe. Smacznego.
A pamiętacie nasze wypieki ciasteczkowe? Może spróbujecie teraz w domu.
Przypominam przepisy.
"Szarlotki"
40 dkg mąki
25 dkg masła
12 dkg cukru pudru 
2 żółtka
marmolada
1. Zagnieść ciasto tak, aby powstała jednolita masa.
2. Uformować wałeczki o średnicy ok.2,5 cm, obtoczyć je w cukrze i wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.
3. Wałeczki kroić na ciastka grubości 1 cm. W każdym robimy małe zagłębienie i układamy marmoladę.
4. Piec w temperaturze 175°C ok. 13-15 minut.
"Ciasteczka cytrynowe"
15 dkg masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
świeżo otarta skórka z dwóch cytryn
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
25 dkg mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kilka łyżek drobnego cukru do wypieków do obtoczenia ciastek.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej mamy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia.
Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki ( u mnie około 15-17g każda), jeśli ciasto będzie zbyt miękkie - włożyć je na chwilę do lodówki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce ( wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 8-9 minut lub do lekkiego zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić. Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Smacznego!